Saturday, September 30, 2006

Lokallesme,

Cocukluguma dair kuvvetli anilarimdan biri at sevgisi idi. Odamin bir cok kosesi at fotograflari ile dolu olurdu. Atin muhtesem durusu, kibarligi, sportmen ruhu, yarismaci pozitif hirsi, ekip ruhu ve asilligi muhtesem hayvanlara olan hayranligima tek sebep degil elbette. Ozgurlugun simgesi olmasini, bu ozelliklerinin yaninda bulundugu her ortama uyum saglama ozelligine borclu. Atlar gerek yarislar gerekse gosteriler icin dunyanin heryerine yogun olarak seyehat ediyorlar. Dunyanin heryani ayni iklim ozellikleri gostermedigi icin maksimum verimi almak icin atlara aklimatize (Acclimatisation) yontemleri uygulanir.

Dubai luksun satildigi ve buyuk hayallerin erisebilir oldugu oldukca huzurlu bir yer. Oldukca buyuk bir otomobil pazari var. Ustelik vergi olmadigi icin oldukca ucuza luks arabalar bulunabiliyor. Bu pazara girmek isteyen Renault Turkiye'de uretilen megane arabalar ile pazara girmeye calisiyor. Koca renault nasil arastirma gelistirme yapmadan Turkiye sartlarina gore urettigi arabalari dubai pazarina surebiliyor anlamiyorum. Eger kulture ve fiziksel sartlari goz onune alsalardi ise yaramayan klimalar ile dubai pazarina girmenin sadece bosa hayal oldugunu anlarlardi.

Atlarin aklimatizasyon metodlari reno megan arabalara uygulanmamis. Capon arabalarinin 1970 lerde muthis bir inovasyon hikayesini reno yoneticilerinin duymaya ihtiyaci var sanki. Araplarin giydigi entari (cellabiye) caponlara muthis bir fikir vermis koltugun altina ve direkt olarak cellabiyenin icine ufleyen klimadan bir boruyu yerlestirerek kocaman bir pazar elde etmistir.

Tasarim ve internet isinde de basarili olmak istiyor isek hedef kitlenin kulturu, aliskanliklari ve fiziksel ozellikleri tasariminin onemli kriterleri olarak gormeli ve buna gore cozumler uretmeliyiz. Hedef kitlemize gore aklimatize olmamis her hangi bir cozum basariyi degil en fazla zaman kaybini getirir.

Bilgisayar insan etkilesiminin (HCI) karmasikligini sicaklik olarak ele alir isek kullanisliligi ve lokallesmeyi klima gibi dusunmeliyiz. Klima ile limitlerimizi zorlamadan yasamamiza yardimci olur. Unutmayin

No comments: