Friday, September 15, 2006

Keşfetmekten önce keşfetmekten sonra.

Her insan kendi dunyasinda deneyimleri kesif olarak adlandirmalidir. Amerika Webpusti kesif yaptigini iddea ederken onu karsilayan yerlileri gormezden gelebilecek kadar kibirli ise her pazarlamaci da tuketicilerin yeni kesiflerini kendileri sunmus gibi kibire sahip olur ise vay halimize. Milyonlarca yildir donen dunyanin kisa surede misafir ettigi insaligin pazarlama adi altinda ihtiyac giderme gudusunu yonetebilmek yonetilenlerin kabulu kadardir. Yonetenleri pazarlama yetenekleri ile degil kesif deneyimi yasatabildikleri kadar basarili kildiklarini unutmamak gerekir.

Hizin etkili oldugu gunumuzde pazarlama basarilarini yasamak sadece ticari kazanclar ile olculdugu icin haz duygusunu yasayamamak butun pazarlamacilarin kronik sorunu olmali. Basariyi olcmek icin daha fazla ticareti, daha fazla ticaret daha fazla tiyatroyu doguruyor. daha fazla tiyotro ise tuketicilerin dogru karar verelerini engelliyor. Dogru karar veremeyen tuketicileri ise etkilemenin yollari dogruyu soylemekten gecmiyor olsa gerek.

Unutmayin herkes icin bir game over vardir. Game overi ekranda gorurken levellari kolay kolay harciyarak gecmek bir amac olabilir fakat levellarin her detayina hakim olmak resmin butununde daha tatmin olmak anlamina gelir. Unutmayin basariyi ticaret ile olcerseniz ticaretin parcasi olup ticari bir mal haline gelebilrsiniz. Ticaret alinip satilmak uzerine kuruludur. Stabilite yoktur ve en onemlisi dinamizmi belirleyen siz degilsinizdir. Piyasada dinamikleri belirleyemezsiniz fakat kendinizin dinamiklerini siz belirlersiniz.

Sadece ticari basari elde eden insanlarin son sozlerini bir kitapda toplasaydik bunu basan matbaa olurmuydu cok merak ediyorum.

Simdilik kalin saglicakla

No comments: