Saturday, September 09, 2006

Fuardan beklentiniz nedir?

Kurumlar fuarlara katilarak yeni is baglantilari kuracaklarini islerinin kat ve kat artacaklarini dusunuyorlar. Yogun rekabetin yasandigi gunumuzde oturup musteri beklemek sadece tekel firmalarin elinde. Cogu kurumun fuardan beklentisi ise flamingolarin savunma mekanizmasi uzerine kurulu. En yakinindaki ne yaparsa aynisini yap. İlk saldirilani kurban et ve bu sana gelismis algi mekanizmalarin yada sana ait bir karsi koyma silahindan feragat etme sansi tanisin. Sayi cok oldugu surece sorun yok. Ama azalinca yada suru dagilinca ne olacak?

Feragat edilen silahlar farklilasma, Musteri ilişkileri, Lokalizasyon ve etkili pazarlama faaliyetleridir. Farklilasma urun yelpazesi ve fiyat politikasin uzerinde olabilir. Her ne olursa olsun hedef kitlenizin memnuniyeti kadar algilanirsiniz.

Toplanana bir suru brosur ve toplanan bir suru kart visitlerden kacta kac geri donus oluyor?
Fuara harcadiginiz para geri donuyormu? ROI(return of investment) kaç?

Fuar da guzel kizlarin ve motorize aletlerin yaninda ilgi cekici urunler sunmak pazarlama stratejisidir ve extra maliyet(ler) demektir. Peki sadece cok para harcayarak mi akilda kalabilirsiniz? Yada cok para harcayrak mi memnuniyeti arttirabilirsiniz?

Bu sorularin hepsinin cevabini kapali carsi deneyimi ile cevaplanirabilirniz? Yaninizda bir turist
gezintiye cikin viral marketing'in, musteri deneyiminin, agirlanma ve musteri iliskileri dersleri alin.

Bu onerileri kendi kurum avantajlariniza gore sekillendirmek varsa odediginiz danismanlara, varsa iletisim firmaniza, yada yetkililerinize dusuyor. Zira bunun icin para aliyorlar degil mi?
Yok herseyi ben yaparimcilardansaniz zaten iyi yaparsaniz odulunu kotu yaparsaniz bedelini odersiniz.

CRM yazilimi yapan bir firmanin sizi ceken hic brosuru olmamasi, akilda kalacak yada hizmetlerine sizi dahil edecek hicbir aktivitesinin olmamasi, Firmaya CRM gibi iddeali bir isi sonuk tanitmasi firmaya ne basari getirecegini saniyor? Cevresindeki benzer firmalar gibi yaptigi cok acik. Sayilari cok oldugu surece sorun yok. Ya azalirlar ise?

No comments: