Saturday, June 17, 2006

Bilgi mi, show mu, gorsel bagirti mi?

Web sayfasi tasarimcilarinin baski tasarimcilarindan farkli dusunme yapisi gelistirmeleri ve farkli dinamikleri gozetmesi, uretilen web sayfasinin kalitesini belirledigini dusunuyorum.

Acil olarak mobil bir cihazdan girmek zorunda kaldigim ceka celik kapi web sitesi tasarimcisinin baski tasarimina daha yatklin oldugu ve web tasarimina ve usubility testini yeterince onemvermedigini dusunmemi sagladi. Kocaman gorseller ile dolu bir ana sayfa ve kapi gorselleri ve sadece dil secimi amacini guden yuklu bir sayfa. Ustelik bu dil secimleri ic sayfadan da yapilabiliyor ve cok israr edilirse ip blocklarindan otomatik olarak da belirlenebilir. Kullaniciya fazladan bir tiklama ve indirilmek zorunda kalinan bi cok byte. Ortaya cikan gorsel ise ahim sahim da degil ve o kadar zaman ve sabıra deger gibi durmuyor.

Tasarım kelime anlami ile bir problemin cozumu demektir. Dil secimini bir suru kapi gorselinin arasindan dil secimi yapmak ise bir problemi cozmek anlamina gelmez. Tasarimda ozellikle grafik tasarimda kullanilan objelerin, renklerin ve kompozisyonun anlamlari ve amaclari olmali. Amaci disinda kullanilan her olgu kuru gurultu anlamina gelir. Ceka web sitesine yuklenmemin sebebi ise internet dunyasinda yer almak istiyor iseniz global kurallari takip edin ve size bu dunyada avabtaj saglayacak metodlari goz onunde tutarak, iletisimi mumkun oldugu en acik dil ile yapin. Daha kullanisli bir ana sayfa tasarlayarak bir cok sakli bolumu ortaya cikarabilir ve daha iyi bir kullanilabilirlik saglayabilrisniz. Ana sayfada celik kapilarinin ne kadar guvenli oldugunu anlatarak ihtiyaci olanlara istedigi bilgiyi duzenli ve hizli sekilde verebilir kapilar ile sorun yasayanlara ise yan hizmetlerinin nasil islemesi gerektigini anlatabilrisiniz. Bunlari yaparken de anlami ve amaci olmayan hicbir tasarim ogesini kullanmamaya ozen gosterebilrisiniz. Ozet olarak dil secimi gorselinin size kazandirdiklari ve kaybettirdiklerini olcerseniz tasarim karari almada daha kolay hareket edebilrisiniz.

Eger tasarimcilar musterilerinin yaptiklari celik kapilari heryerde gormek istemelerine web sitesi kullanilabilirligi feda ediyorlar ise acil durumda servislerine ihtiyac duydugum zaman kullanicilarin ihtiyaclarina istedikelri bilgiyi hizla sunamamalarindan musteriyi kaybedeceklerini hatirlatmak isterim. Buyuk bir tasarimci ustadim bana tasarimi musteriye birakirsan orayi buyuk pazara cevirir koca bir gorsel gurultu cikaririsin diye ogut vermisti.

Saglicakla

No comments: