Sunday, November 26, 2006

Sunumlar sunumla sunulur!

Sunumlar is dunyasinin vazgecilmez iletisim noktasidir. Dogru sunum yapmak dogru iletisime gecmek icin önemli bir firsattir. Sunumu izleyenleri dikkate alip onlarin sunum sonrasi deneyimlerine önem vererek kendinizi gelistirin. İyi bir sunum yapmak icin bazi kurallari gözden gecirmekte fayda var.
  1. İyi bir baslangic sunumun başarısını etkileyen en önemli etkendir. İyi bir başlangıc yapmak icin izleyiclerinizin dikkatini cekin, sikici kisimlari prezantasyondan atin ( sikici hikayeler anlatmayin, enerjinizi izleyicilerinizin bildiklerini onlara bildikleri sekilde anlatarak gecirmeyin, bildiklerinizi farkli gösterecek baslangiclar yapin, onlari sarsin, dusunmelerini saglayin, [bircok iyi film ve hikaye soru ile baslar, insanlar kesfetmeyi sever kesfetme duygusu yasatin], supriz yada sirin bir baslangic yapin. Cok komik olmaya calismayin butun sunumun ciddiyetini kaybetmek komik olmaya degmez,)
  2. İzleyicilerinizi merak ettirin bunun icin onu direkt icine alin (soru sorun, ona yakin duygular hissettin), Empati her ne kadar eskimis gibi görunen bir kelime de olsa saglam iletisim icin empati olmaz ise olmazdir bu yuzden empati yaratin.
  3. Anlatmayin gösterin. ( chartlar, tablolar, imajlar kullanin)
  4. İzleyiciden saygi size saygi duymasini beklemeyin saygi gösterin. ( Bulletinler kullanarak ne kadar cok sey bildiginizi göstermeye calismayin onlara ne kadar cok seyi anlattabilirsinizi degil ilgilerinini ne kadar cok cekebileceginizi gozonune alin)
  5. Kurgunuzu iyi yapin ve prezantasyonu amacina göre hazirlayin. Teknoloji uzerine bir sunum yapiyor iseniz teknolojiyi hissettirin.
  6. Canli renkler kullanin, onlara görsel mesajlar verirken uyutmayin, Clipart kullanmaktan kacinin, Clipartlar görsel imaj yaratsalar da dogru kullanilmadiklari zaman sadece leke ve kalabalik olurlar.
  7. Sunumda iki ayri uca gidin, Celiski ve karisikligi sunun ve cözumun puf noktasini daha önceden belirtin, ama unutmayin sirlar izleyicilerin en cok merak ettigi seydir. Esrarinizi sonuna kadar saklayin, sir hakkinda bilgiler verin ama aciklamayin.
  8. Sunumun ruhu olsun ve bu ruhu izleyiciye hissettirin Sadece iyi deneyimler ruh yaratir.
  9. Sunumunuz bitince tekrar uzerinden gecin size ne hissettiriyor bir kenera yazin, ve dogru hissi bulana kadar devam edin.
  10. Sunumda dogru kelimeleri secin, Mesajinizi daha kisa ve etkili nasil anlatabilrsiniz uzerinde calisin.
  11. Unutmayin sunum bir konuyu anlamak icin verilmis guzel bir firsattir. Diyalog icin mutlaka sorular kismi ayirin ve izleyicilerin soru sormasini tesvik edin.
  12. Sunumlar izleyicler icindir. İzleyici olarak gozlem yapmadıysaniz dogrusunu bulmakta zorlanirsiniz.

No comments: