Sunday, December 03, 2006

Duruluk suc mudur?

Alti ustu tasarim blogunda Mehmet beyin yazdigi gunun modasi : sadelik linkinde cok guzel kurgulanmis yaziya yorum yaparken birseyleri anlatamadigimi hissettim. Kendimi ifade etmek adina daha detayli bir icerik ile yazmaya karar verdim. Mehmet bey sonucta google'in sadeligini uzerine yogunlasmiyor neyi neden yapmamiz gerektigi konusunda guzel hikayelendirmeli bir yazi ortaya cikamis fakat google ornegi herkesi cok etkiledigi icin yazimin odak noktasi google olacak.

Mehmet beyin ozetle bahsettigi sadelik kelimesine alternatif olarak ismailk beyin soyledigi "duruluk" daha uygun olur diye dusunuyorum. Zira google'in arayuzunun sadelik arzusunu onplanda tutularak degil sergey'in html bilmemesinden ve yaptigi ise odaklanmasindan kaynaklandigini The Science and Art of User Experience at Google video'sundan ogrenebiliyoruz. Hatta bu video da google'in UI tasarimindaki sirlardan da haberdar oluyoruz. Dogru zamanlama, rasyonel arastirmalar, dogru ekip, arkasindaki trend ve bence en onemli kriter olan internet ile yeni tanisan internet kullanicilarina onlarin aradiklari seyi karsilayabilme deneyimi google'i teknik altyapisi ve makina parki ile cok buyuk bir marka yapti. Google'in basarisinin bir cok sebebi var sade tasarimi onplada tutmadan once insanlarin kompleks yapilardan uzak durmaya neden calistiklarini aciklamak zorundayiz. Henrik Olsen'in Complexity causes 50% of product returns linkinde gordugumuz arastirma uzerine kullanicilarin kompleks yapilardan uzak durma sebeplerinin basinda o urunu kullanamamalari yatiyor. Simdi urunu kullanamamanin sebebi nasil kullanacaklarini bilmemeleri ise diger yuzu bunun icin caba sarfetmemeleridir. Fonksiyon o urunu alirken onplana cikiyor kullanmaya gelince fonksiyon yorgunluguna donusuyor ise insanlarin tembelliklerini ve beceremeyecekleri korkusunu dusunmeden olmaz. Fonksiyon yorgunlugu olusmadan once cok fonksiyona alisma sureclerini de goz onunde bulundurmak gerek. Telefonlar ilk ciktiginda anne babalarimizin yasadigi komik deneyimleri hepimiz hatirliyoruz. Peki simdi o telefonlari nasil kullaniyorlar? Mesaj atmak disinda melodi yukleyip fotograf cekip birbirlerine bile yolladiklarina sahit oluyorum. Demek ki kullanicilara intibak suresi verir iseniz o kullanicilar illa sadeligi degil becerebildikleri fonksiyonlari kullaniyor oluyorlar.

Onlarca cok karmasik web tabanli aplikasyonun GUI tasarimini ustlendim. Ogrendiklerimden biri, kullaniciya verdiginiz fonksiyonlari kullanmalarini beklemek onlara intibak etme suresi vermeden hayal. Diger bir cok faktoru de birlestirerek kullanicinin bir fonksiyonu nasil kullanacaklarini kesfettiklerinde urune sahiplenme oranlari inanilmaz artiyor.

Eger pazar bu kadar azgin olmasa cok fonksiyona kullancilarin alisma firsati olsa bir cok kompleks urunun basarili keliesini hakettigine inaniyorum.

Butun bunlarin yaninda "duruluk" ve "sadelik" kavramlarinin bir urunun tasariminin profesyonellegine isaret ettigine inaniyorum. Ne kadar az sey ile ne kadar cok sey anlatmanin sirri dengenin muthis kurulmasi ile mumkun. Dengeyi hayatin herhangi bir alaninda kullanmak ise profesyonellik ve cok calisma gerektirir.

Gelecekte google adli bir yazi yazmak isterdim fakat bunun icin biraz daha zaman gecmesini ve google'in tasariminin temsil edemedigi bir sadelige gelmesini bekliyorum.

No comments: