Thursday, March 16, 2006

Web Tipografisi

Web tipografisi, tasarımcıların tasarımın başarısı için son sıralarda önemsedikleri ögedir. Oysa elektronik tasarımlar basılı yüzeylerin aksine sizin farketmediğiniz fakat beyninizin farkettiği pixellerden meydana gelmektedir. Bu pixel yapısı kullanılacak fontun az curvelu(gerçekten türkçe karşılığı aklıma gelmedi, asın beni) olması, sürekliliğinin olması ve gözü yormayacak şekilde tasarlanmasını zorunlu kılar. Fontun büyüklüğü platforma göre değişmek ile birlikte harflerin kolay okunabilirliği en önemli etkendir.

Ayash Basu'nunVisual Design for the Web - Typography blogunda anlattığı üzere web üzerinde kullanılan fontlar sitenin kullanılabilirlik ve estetiğine etki etmektedir. Sans ailesinden fontlar az curve olması ve kolay render edilebilmesi ile en çok kullanılan fontlardandır.

Fontlarda karekterlerin aralıkları, kelimelerin aralıkları, satır arası yüksekliği ve kullanılan renkler beynimizin algıya alışık olduğu konumda olmalıdır.

Fontların büyüklüğünü kullanıcı kendi belirleyebilmelidir. Font büyüklüğü seçimi sitenin tasarımını etkileyecek düzeyde ise sitenin sadece text versiyonu da seçenekler arasına koymalıyız.

Buttonlarda kullanılacak karekterler OKUNABİLİR olmalı sadece estetik açıdan güzel diye kullanılmamalıdır.

Textler gif/jpg tarzı resimlerden oluşmamalı zorunlu ise image tagına açıklaması girilmelidir.
Görme sorunu yaşayan kullanıcıların çeşitli programlar sayesinde textleri sese dönüştürdüğü unutulmamalı ve cesitli gorme bozuklukları icin cesitli secenekler sunulmalıdır.

Fontların renkleri tasarıma göre kontrast renklerden oluştuğu gibi birbirine yakın renklerden de oluşabilir burda önemli olan textin uzunluğu ve vermek istediği mesaj. Eğer uzun textler var ise
kontrast renkler okumayı kolaylaştırır.

Hedef kitle font seçiminin başarısı için çok önemli. Eğer siteniz çocuklara hitap ediyor ise okuma yazma bilmeyen çocukların bile imgesel olarak PLAY butonunu aradıkları unutulmamalı. Renkler canlı olmalı ve mümkün olan en az text ile site oluşturulmalıdır. Çocuklar textlerin anlamı ile ilgilenmezler. Çocuklar yapmak istedikleri ile ilgilenirler. Çok büyük kısmı ise oyun oynamak ister. :)

Olgun kullanıcılar hedef kitlemiz ise text mümkün olduğu kadar seçilebilir olmalı

Genç kitleyi hedefimiz ise kategorilendirme çok önemlidir. Yazı başlıkları dikkat çekici olmalı. Zira genç kullanıcıların aceleci yapıları göz önünde olmalıdır.

No comments: