Friday, February 17, 2006

Yüzlerce yıllık tasarım öğütleri

Uygulama ve web arayüz tasarımlarının bir dil olduğunu söylemiştik. Bir dilin güzel kullanılması için neler yapılabileceğini düşünürken tasarımları Tao ile özleştiren John Allsopp’un DAO makalesi gözüme ilişti. Kültür ve arayüz tasarımı hakkında bir şeyler karalarken fark ettim ki tarihimizde tasarım uygulamalarına hem felsefe olarak hem de yol gösterici olarak Mevlana’nın kutsal düşünceleri bize çok yardımcı olacak. Kısa bir araştırmadan sonra Mevlana’nın 7 öğüdünü tasarım ile yorumlama fikri bana heyecan verdi. Başarılı tasarımları incele isek bu 7 öğüdün ne kadar kritik ve değerli olduğu su götürmez bir gerçek.

Mevlana’nın 7 öğüdü,

1.cömertlikte ve yardim etmede akarsu gibi ol
Kullanıcılara kolay ulaşılabilir tasarım üret. Neye ihtiyaçlarını var ise göz önünde bulundur. Öngördüklerinden daha fazla bilgi, içerik, işlev koy. Tasarımın kullanılmasında yardımcı ol. Alışkanlıklarını göz önünde bulundur ama akarsu gibi dinamik ol. Değişimleri izle ve uyarla.

2.sefkat ve merhamette günes gibi ol
Kullanıcıların hata yapmasına izin ver. Nerelerde hata yapabileceklerini düşün ve yardımcı ol. Hata kodlarını düzgün yaz. Kullanıcılarına karmaşık duygular hissettirme. Sade ve amacına uygun basit ol. Korkutma ve onları sakın hor görme.

3.baskalarinin kusurunu örtmede gece gibi ol
Site erişebilirliğini herkese göre hazırla. Görme engellileri, işitme engellileri unutma. Siteyi her platform ve browser bağımsız tasarla. Sadece RSS isteyenleri unutma.

4.hiddet ve asabiyette ölü gibi ol
Herşeyi kullanıcıların gözüne sokar gibi agresif, ve kaos sever yapma. Her tarafa flash bannerlar koyup sitede agresif tavır benimseme. Yapamadıkları şeyler için kolaylıklar üret.

5.tevazu ve alcak gönüllülükte toprak gibi ol
Estetik olarak sade ol. Kullanıcıları yorma ve ne kadar büyük olduğunu hissettirmek için gereksiz aktivasyonlardan kaçın. Toprak gibi ne ekersen onu biçersini yetişebileceğini hissettir. (Bu google in kullandığı en akıllıca yolardan biri bence)

6.hos görürlülükte deniz gibi ol
Kullanıcıların ve site sponsorlarının isteklerini dinle, iyi özümse ve en iyisi üretmeye çalış.

7.ya oldugun gibi görün , ya da göründügün gibi ol...
Gerçek hayatta ne isen onu yansıt. Olduğun gibi görün. Ekstra makyaj yapma ama ne isen onu gösterecek kadar da yetkin ol.

Mevlana bügün yaşasa ve tasarım yapsa keşke

Herkese iyi Çalışmalar

No comments: