Sunday, October 22, 2006

Samsunlu Organik Amca

Dijiturk'un faydalarindan biri memleketim TV. Samsunda bir amcanin kendi bahcesinde hic ilac ve yapay gubre kullanmadan ustelik yabani otlara hic dokunmadan endustriyel uretimden cok daha saglikli urunler yetistirdigini seyrettim. Aynı gunlerde yeni harmanda okudugum genetigi degiştirilmis tohum yasasi GDO TBMM de kabul ediliyordu. Peki alternatifimiz var mi? Bakin var mi?

Bir japon'unda celtik yetistirmek icin yabani otlardan faydalandigi ve dogal halinin endustriyel urunler ile basedebilecek hale geldigini okumustum.

Ekin Sapı Devrimi/ Masanobu Fukuoka/ Çeviren: Aykut İstanbullu/ Kaos Yayınları/ 182 s. Masanobu Fukuoka, doğal tarım hareketinin Japonya'daki önemli sözcülerindendir. Fukuoka, Japonya'nın küçük bir köyünde 60 yıldır sürdürdüğü doğal tarım yöntemiyle, doğanın kendini ve insanı nasıl onarabildiğini bu yapıtında bütün açıklığıyla ortaya koyuyor. Kitap, doğal hayat, doğal tarım ve doğal beslenme üzerine pek çok felsefi bilginin yanı sıra önemli bir deneyimi sunuyor. Modern tarımın yok edici etkilerini tersine çeviren 60 yıllık bu doğal tarım çiftliğinde, 1950'den beri toprak sürülmüyor; tarım makineleri, tarım ilaçları ve suni gübre kullanılmıyor; budama yapılmıyor, yabani otlarla mücadele edilmiyor, buna karşın, alınan mahsul endüstriyel çiftliklerin verimliliğiyle boy ölçüşüyor. Dahası, bu doğal tarım yöntemi hiçbir kirlenme yaratmıyor. Üstelik diğer geleneksel ya da modern tarım yöntemlerinden daha az emek gerektiriyor. Fukuoka, doğal dengeyi bozmadan yaşamanın yollarını yarım asırdır sürdürdüğü 'doğal tarım pratiği'yle ortaya koyuyor.

Saniyesme daha cok masraf getiriyor. Daha cok istek daha cok tuketim getiriyor peki ya bunarin hepsi mutluluk getiriyor mu? Biz amacina uygun daha iyi pazarlamalar ve daha etkili teknolojileri daha fazla tuketime yonlendirirken birseyleri atliyor olabilirmiyiz?

Samsunlu organik amcanin balik artiklarindan, keciboynuzundan, ceşitli yapraklari curuterek ve ceşitli deneyler ile kendine ve bize kurdugu harika dunyayi gormezden gelebilirmiyiz. Sırf pazarlama eksikligi yada pazarlamanin sadece butcesi olanlara oldugunu mu varsaymaliyiz?

Bir kızılderi atasozu ne yiyorsaniz o sunuz der. Biz ilaç miyiz? yapaylasiyormuyuz?
bilemiyorum. ya siz?

No comments: