Monday, May 22, 2006

Yaklasim Tasarimi

Danistay olayindan sonra Turkiye gene psikolijik tasarimlarin etkisi altinda kalmaya basladi. Ortaya cikan sonuclarin siyasi cikarimlarinina degil de sonrasi sergilenen genel yaklasim tasarimi bir urunun sunumunun nasil etkili olabilecegine en guzel ornek.

Yaklasim tasarimi vitrindeki urunun nasil pazarlanacagindan cok ne etkiyle pazarlanacagi ile ilgileniyor. Sunulacak urunun etkisini arttirabilecegi gibi satisini da kolaylastiriyor.
Alicilar urunun nitelikleri ile degil yaklasimiyla ilgileniyor. Eger yaklasim tasariminda belirleyici oge korku ise en gecerli ve kolay satis yonetimine olanak sagliyor. Yonetilebilen yaklasimlar genelde ucretsiz verilen hizmetler ile sunuluyor.

Yaklasim tasariminin imaj tasarimi ile arasinda ciddi farkliliklari var. Imaj tasarimi formu hazirlar ve algiyi tamamen karsi tarafa birakir. Bu durumda algi ve verginin dengesi vardir. Yaklasim tasariminda ise vergi cok daha etkili ve algiya cok secenek birakmamaktadir.

Mesela EUROVIZYON yarismasinda Ermenistana verdigimiz 10 puan hakkinda cikan haber en guzel ornegi. Ermenilere verdigimiz puanin batililara bir ders olmasi gerektigini yonundeki haberi fazla pozitif bulunmus olmali ki bu benimsenen yaklasim tasarimina ters dusuyor olmali zira gazetemiz butun haberleri negatif yaklasim ile sunuyordu. Butun haberlerin sunumunda negatif ve endise verici olmak durumu vardi ve haber 1 saat icinde Azerileri uzen 10 puana seklini aldi. Gazetenin genel haber listesinde ise umut dolu pozitif haber basliklari yerine cozulemeyecek ve soru isareti birakan yaklasimla sunulan haberler ve bi o kadar da magazin haberleri ise suslenmesi tasarimi etkinlestirmis. Yani ortalama, umut vadeden, birseyleri degistirebilecegimizi dusunduğumuz haberlere yer vermeyip iki zit kutubun arasinda insanlarin yaklasimlari yonlendirerek etkili bir yaklasim birakmislar. Gazeteyi aldiginizda gelceginiz hakkinda korkuya kapilmamak elde degil. Tasarimda sihirli kelimeler ise "dehşet", "şok", "gerginlik", "Sıkıntı", "tecavüz".

Sanirim google'in Turkiyedeki basarisi onun yaklasim tasarimi ile ilgili. Umut vaad eden, kesfetme duygusuna korukleyen ve basari sunan bir yaklasim tasarimi ile korku uzerine kurulu yaklasimlardan sonra bir cicek gibi kalmis olmasi basarisinin anahtari olmustur.

Bu yuzden tasarlaryacaginiz urunlerde kendi yarattiginiz kotulugu yada yetersizligi kapatmak yerine bu eksikligi gidermeye calismak en dogrusudur. Bu yuzden profesyonel oalcak iseniz yaklasim tasariminizi pozitif kurmaniz gerekir. Negatif yaklasim tasarimi bir eksikligin uyarisidir.

No comments: